NIEUWSBRIEF KBO RAAMSDONK OKTOBER – NOVEMBER 2018

Eenzaam.

De aanleiding is de start van het Automaatje waarin het woord maatje eigenlijk het beste aangeeft wat de bedoeling is. Je hebt een maatje voor het vervoer maar als je wilt heb je ook gezelschap om iets mee te delen.
Dat bracht mij op het volgende idee. Mensen vinden het vaak best gezellig als er eens iemand even binnen loopt voor een praatje. Niet iedereen vindt het fijn om de deur uit te gaan, maar willen wel graag dat er eens gewoon iemand langs komt. Vooral als de dagen korter worden en je bent minder mobiel kan dat helpen om je misschien wat minder alleen te voelen. Nou kunnen we niet alle problemen oplossen maar we kunnen wel ons best doen. We kunnen op dit gebied iets doen door mensen die behoefte hebben aan gezelschap een maatje te geven die daar behoefte aan heeft. Mensen die wat mobieler zijn en best wat tijd willen steken in zorg voor de medemens. Ik denk dat we er samen sterker uitkomen.
Ik vind het fijn als u daar eens over mee denkt tenslotte zij wij samen de doelgroep of we dat willen of niet.

Lida Verschuren

ANWB AutoMaatje nu ook in Geertruidenberg – Raamsdonksveer en Raamsdonk

In de gemeente Geertruidenberg zijn er een heleboel mensen minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van anderen. Dit maakt dat zij minder vaak de deur uit kunnen gaan dan zij willen. Een bezoekje naar een winkel of een partner bezoeken in het verzorgingstehuis kan al een hele opgave zijn en helaas daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. AutoMaatje is een vervoersservice waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Elke rit is meer dan vervoer alleen. De vrijwillige chauffeur kan eventueel mee naar een doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur.

De vrijwillige chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer + eventuele parkeerkosten. Deze onkostenvergoeding betaald de aanvrager van de rit aan de vrijwilliger.
De vrijwilliger hoeft dus zelf nooit kosten te maken.

AutoMaatje is geen vervanging voor de deeltaxi. Het is een aanvulling waar het sociale aspect erg belangrijk is. De deeltaxi-tarieven zijn: WMO-tarief € 0,90 instap + € 0,157 per km. Regulier tarief:
€ 3,11 instap + € 0,47 per km.

Hoe kan ik gebruik maken van AutoMaatje?

• Heeft u vervoer nodig? Neem dan twee dagen van tevoren contact op met de SWOG op 0162-520706 of via mail automaatje@swog.nl. De matchmaker (bemiddelaar) zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die u kan vervoeren.
• De matchmaker belt u terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor u gaat rijden. De vergoeding bedraagt € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. U dient alle kilometers te betalen; van de vrijwilliger naar uw huis, naar het gewenste adres en de terugreis.
• De eerste keer dat u gebruik maakt van ANWB AutoMaatje maakt de vrijwillige matchmaker een afspraak bij u thuis om uitleg te geven over Automaatje en de deelnemerskaart in te vullen.
• Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij u blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreken jullie met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis.
• U betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger.
Wij hopen met ons betrokken netwerk aan vrijwilligers, ook in onze gemeente vele mooie ritten met u te mogen maken.

ANWB AutoMaatje Geertruidenberg is een samenwerkingsverband tussen ANWB, SWOG en de Gemeente Geertruidenberg.

Kerstviering 2018

De jaarlijkse kerstviering is op donderdag 13 december 2018. Noteer deze datum in uw agenda. Meer informatie in onze volgende nieuwsbrief.