Bron BNDestem

‘Halve Zolenpad van Den Bosch naar Lage Zwaluwe’

RAAMSDONK –  Fietsen van Den Bosch naar Lage Zwaluwe. Oké, het kan nu wel. Maar op sommige plaatsen houdt het Halve Zolenpad op. Daarom wordt gewerkt aan een plan om van de voormalige spoorlijn één fietsroute te maken. 

Markt Geertruidenberg

De Geertruidenbergse coalitie heeft al in het raadsprogramma de ambitie opgenomen om het Halve Zolenpad via de Markt in Geertruidenberg door te trekken naar Drimmelen. Daarnaast bestaat de wens uit om het fietspad ook bij Raamsdonk te verlengen. 

Treinrails

Het helemaal doortrekken van het fietspad is onhaalbaar, aangezien het traject van de voormalige spoorlijn in Raamsdonksveer stuit op bebouwing. “Je zult daar creatief moeten omgaan met de historische feiten”, zegt wethouder Mike Hofkens (Lokaal+). Hij denkt aan verwijzingen naar het verleden of markeringspunten. “Zoals een stuk treinrails of een wagon.”

Planning

Een echte planning voor het doortrekken van het Halve Zolenpad is er niet. Het fietspad staat op een regionale agenda van meerdere gemeenten voor de komende jaren. Drimmelen en Geertruidenberg worden specifiek genoemd als het gaat om het Halve Zolenpad. Partners zijn mogelijk Staatsbosbeheer, de ANWB en provincie. Hofkens: “De regionale agenda geeft een opsomming voor welke opgaven we in ruimtelijke zin als regio staan. Het vraagt om een vertaling in onze eigen gemeentelijke omgevingsvisie die in 2021 klaar moet zijn.” Volgens hem is over de uitvoering nog weinig duidelijk. “Het kan zijn dat een gemeente kartrekker is van dit project, maar je kunt het ook in delen realiseren.”