NIEUWSBRIEF KBO RAAMSDONK  OKTOBER – NOVEMBER 2019

Kaarten en wat nog meer bij de KBO

We hebben onze eerste kaartmiddag gehad en we waren met 7 mensen, wat een begin is, maar willen we hier een geslaagde activiteit van maken dan moet er nog wat gebeuren.
We gaan in ieder geval door om te zien wat wel en wat niet gaat werken.
Het zou fijn zijn als er nog zeven mensen meer komen kaarten. Maar waarom zeven? Dan hebben we er eens zoveel en dan krijgen we de mogelijkheid om mensen die wel kunnen kaarten maar het al lang niet hebben gedaan met elkaar het kaarten te herontdekken. Wij zien veel mogelijkheden maar alles staat of valt bij het aantal mensen die mee willen doen. We kunnen samen deze activiteit mee ontwikkelen.
Naast het kaarten zijn er nog anderen mogelijkheden, er staat een biljart, misschien zijn er daar liefhebbers voor, we kunnen sjoelen ruimte genoeg en voor mensen die graag willen dammen of schaken het kan allemaal als er mensen voor zijn.
Onze volgende kaartmiddag is de derde dinsdag van de maand dat wordt dus 21 oktober. Wij hopen dat we er een maandelijks evenement van kunnen maken, maar dat is aan u.

We gaan door met de bingo

Op onze laatste bingo middag hebben we gevraagd aan onze bingo deelnemers: gaat u voor de prijzen of voor de gezelligheid?
En het antwoord was unaniem we komen voor de gezelligheid.
Daar werden wij weer blij van want dan levert dat bij het bestuur geen stress meer op. De reden is het aantal deelnemers, als er te weinig mensen zijn krijgen we een financieel probleem en als het om gezelligheid gaat is het aantal deelnemers altijd goed. Naar aanleiding van het antwoord heeft het bestuur besloten om de komende periode op de tweede maandag van de maand voor de gezelligheid bingo te draaien. Er hoeft niet meer te worden opgegeven, iedereen is welkom. Wij zorgen voor leuke prijsjes die iedere maand weer voor verassingen gaan zorgen.
We gaan deze bingo middag aanbieden voor € 5,00 inclusief koffie, thee, en fris. De tweede maandag van oktober (herfstvakantie) geen bingo we geen verder op maandag 11 november 2019 en we hopen vele van u te mogen begroeten om samen een gezellige middag te hebben.

Dagtocht 75 bevrijding Brabant

Dagtocht 75 jaar bevrijding Brabant hebben wij helaas moeten annuleren wegens te weinig deelnemers. Wellicht kunnen we het volgend jaar nog een keer proberen.

Bedankreis van Mook Touringcars.

Op woensdag 20 november 2019 organiseert van Mook Touringcars een uitje, “Bedankreisje” naar Terwolde. Rond de middag wordt u ontvangen bij restaurant Kriebelz met koffie of thee, een broodje kroket en onbeperkt soep. Na de lunch krijgt u een rondrit door het Salland onder begeleiding van een gids. Rond de klok van 16.30 uur kunt u genieten van Dekselse pannetjes, een combinatie van meerdere hoofdgerechten. Tot besluit nog een heerlijk dessert. Rond 18.30 uur gaat u weer huiswaarts.
Kosten € 42,50 per persoon voldoen op Rabobank NL71RABO 011 56 86 215 tnv. KBO Raamsdonk. Opgeven vóór 15 oktober bij Lia Verschuren tel. 0162-570250.

Zegels sparen!!!

Bij vele supermarkten (Plus, Coop, AH, Jumbo e.a.) zijn er regelmatig zegelspaaracties voor producten, gratis of met een bijbetaling. Veel ouderen, vooral alleenstaande, kunnen vaak de aantal benodigde zegels niet bij elkaar krijgen tijdens de duur van de actie. Laat ons gezamenlijk toch deelnemen aan deze acties door de zegels bij elkaar te brengen en zo wat leuke producten te sparen voor o.a. prijsjes voor bingo of loterij. Dus vraag altijd in de supermarkt naar de zegels van acties en lever ze in bij de Ontmoeting of bij het bestuur.

Congres over o.a. eenzaamheid bij de KBO in Brabant.

Wat is eenzaamheid?
Stel je eens voor: zonder rollator kom je niet ver meer buiten de deur. Familieleden en vrienden zijn overleden. De buurtsupermarkt heeft zijn deuren gesloten. En de kinderen wonen niet in de buurt. Trouwens, je kinderen val je sowieso niet graag lastig met jouw sores, want zij moeten ook hun eigen boontjes doppen met drukke banen en kleine kinderen. En eigenlijk schaam je je ook een beetje dat je je alleen voelt en dat alles niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. Je hebt de wijkverpleger en schoonmaakhulp echt nodig, maar zelfs die zijn vaak te druk voor een kopje koffie. Klinkt dit dramatisch? Dat kan het ook zeker zijn. Eenzaamheid en kwetsbaarheid ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Het zijn sluipende processen. En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Is het een probleem bij onze KBO, of bij mensen die u kent, dan zouden we, hier samen misschien iets aan kunnen doen. – Toon belangstelling en ga het gesprek eens aan. – Nodig iemand eens uit voor een kopje koffie, samen iets te gaan doen. Of biedt praktische ondersteuning aan. – Blijf in contact, dring je niet op, vertrouwen winnen. – Ga uit van ieders eigen kracht en regie en verplicht ze tot niets.
Ons huis, ons thuis start 1 oktober 2019
‘Ons huis, ons thuis’ wil mensen bewust maken van de mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Want als u ouder wordt is het goed om na te denken over het aanpassen van uw woning. Zodat u veilig, comfortabel en energiezuinig thuis kunt blijven wonen. Of, wanneer dit niet mogelijk is, tijdig kunt verhuizen naar een meer passende woning.
Samenwerking organisaties in de gemeente.
De gemeente Geertruidenberg, woningcorporatie Thuisvester, ledenvereniging Thebe Extra, Stichting Welzijn & Ondersteuning Geertruidenberg (SWOG), Trema Welzijn, Stichting voor kruiswerk in de gemeente Geertruidenberg en Zlimthuis hebben de handen ineen geslagen om u op weg te helpen. Met deze samenwerking kunnen we alle informatie geven die u nodig heeft om de keuzes te maken die passen bij uw woonwensen.
U bent aan zet.
De overheid verwacht van mensen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het aantal beschikbare plekken in woonzorgcentra is in de laatste decennia sterk afgebouwd. Alleen met een zware zorgindicatie kunt u daar nog terecht.
Het is ook de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In de eigen buurt met vrienden, familie en ondersteuning in de nabije omgeving.
Er zijn veel mogelijkheden om ook als u ouder bent veilig en comfortabel in uw eigen huis te blijven wonen. Zo blijft ons huis ons thuis!
Neem contact op met Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’.
U kunt Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’ vanaf 1 oktober 2019 bereiken op telefoonnummer 0162 520706 en via emailadres onshuisonsthuis@swog.nl. U kunt ook langskomen aan de Venestraat 18 in Geertruidenberg. Het informatiepunt is geopend op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur. Meer informatie vindt u ook op www.geertruidenberg.nl/onshuisonsthuis.
Tijdens onze jaarvergadering in maart 2020 wordt er een presentatie van ‘Ons huis, ons thuis’ gegeven.