Beste Deelnemer,
Vandaag hebben we de uitspraak van de Kort Geding rechter ontvangen, de vordering van een voorschot op zijn schade door de heer John Bakker is afgewezen. De drempel om in een Kort Geding een geldvordering toegewezen te krijgen ligt hoog, dat hadden wij van tevoren ingeschat.
Naast het voorschot had dit Kort Geding echter ook nog een ander doel, namelijk ontdekken met welk verweer de Staat op onze vordering zou komen. Dit doel hebben we bereikt en de conclusie is dat de Staat geen steekhoudende argumenten heeft om de vordering af te wijzen. Ook de Kort Geding rechter, die het verweer van de Staat volgt, heeft het mis. Wij zijn verheugd dat er geen onverwachte nieuwe argumenten door de Staat zijn aangevoerd en zien de Bodemprocedure met groot vertrouwen tegemoet.
Het is jammer dat in Nederland fouten die de overheid maakt altijd via lange slepende rechtszaken moeten worden rechtgezet. Er is bijna niemand in Den Haag die het aandurft of de noodzaak ziet om deze grote misstand aan te pakken en op te lossen. Naast de juridische procedure is het daarom van belang om ook de politieke druk op te voeren. Samen staan we sterk en spoort u alstublieft alle gedupeerden die u kent aan om deel te nemen, immers honderdduizenden gedupeerden zijn niet te stoppen!
We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.
Namens Stichting PensioenVoldoen.NL
Toine Manders, Catherine Keyl en Henk Krol
Persbericht
Woensdag 28 juni 2023
PensioenVoldoen.NL zet claim tegen de Nederlandse Staat door
DEN HAAG – Stichting PensioenVoldoen.NL zet haar claim tegen de Nederlandse Staat onverminderd door. De uitspraak van de rechter in kort geding in de zaak John Bakker tegen de Nederlandse Staat biedt volgens de stichting meer dan voldoende aanknopingspunten om succesvol pensioenindexatie voor miljoenen Nederlanders af te dwingen in een bodemprocedure.
De Haagse voorzieningenrechter wees de vordering van de 84-jarige John Bakker vandaag af, omdat er volgens vaste jurisprudentie terughoudendheid wordt betracht bij het toewijzen van een geldvordering in kort geding.
Het primaire doel van de procedure was echter om de Nederlandse Staat te dwingen haar argumentatie over de gevolgen van het niet implementeren van de Europese pensioenrichtlijn in de pensioenwet van 2007 prijs te geven.
,,In dat opzicht is het kort geding een succes te noemen”, aldus de advocaat van John Bakker, mr. Jos Wouters.
De uitspraak van de voorzieningenrechter biedt ruim voldoende munitie om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen voor de schade die miljoenen Nederlanders leiden als gevolg van een fout in de nieuwe Pensioenwet in 2007.
Advocaat mr. Wouters: ,,Het argument van de Nederlandse Staat dat de risicovrije rente begrepen is in de Europese pensioenrichtlijn klopt niet. Ook is die risicovrije rente niet toegestaan als aanvulling op de Europese richtlijn. Beide argumenten zullen naar mijn vaste overtuiging in een bodemprocedure geen standhouden.”
De Stichting PensioenVoldoen.NL betreurt de conclusies van de Haagse rechter dat eiser John Bakker geen voorschot ontvangt voor de geleden schade.
Bestuurslid Henk Krol van PensioenVoldoen.NL: ,,Jammer voor de heer Bakker, maar goed voor alle andere gepensioneerden die nu in een bodemprocedure kunnen aantonen dat Nederland wel degelijk had moeten indexeren. En dat is ook goed voor John Bakker.”
,,Het belang is des te groter nu in drie weken tijd al meer dan een kwart miljoen gedupeerden zich bij de stichting hebben aangesloten. Dat is in Nederland een ongekend aantal, zeker nu blijkt dat elke dag nog meer mensen zich bij deze claim zich aansluiten. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer werkenden beseffen dat het ook voor hen zinvol is zich bij deze massaclaim aan te sluiten.”
PensioenVoldoen.NL stelt dat de Staat der Nederlanden een fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Het kabinet verzuimde destijds de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op juiste wijze op te nemen in de toenmalige Pensioenwet. Dit had tot gevolg dat ruim 10 miljoen Nederlanders van 2008 tot en met 2021 forse indexatieschade hebben opgelopen. Dit gaat om duizenden euro’s per persoon (in totaal om minimaal €137 miljard) die bij de Staat geclaimd gaan worden.
Einde persbericht
|